BLOEDTEST VERZOEK DOOR ANDERE ZORGVERLENERS (‘DERDEN’)

 

Het gebeurt regelmatig dat de huisarts wordt verzocht een bloedtest aan te vragen voor een andere zorgverlener, dat is meestal niet de bedoeling. Die andere zorgverlener is dan een dokter (medisch specialist) uit het ziekenhuis, een paramedicus (bijvoorbeeld diëtist of fysiotherapeut) of complementair/alternatief zorgverlener (bijvoorbeeld homeopathisch of orthomoleculair genezer).

 

  • Als een dokter uit het ziekenhuis (medisch specialist) een bloedtest wenst, is die dokter ook degene die de bloeduitslagen het beste kan beoordelen en een behandelplan op kan maken. Deze medisch specialist of zijn doktersassistente kunnen zélf een bloedtest aanvragen, zodat de uitslagen van de bloedtest ook direct aan de medisch specialist gestuurd worden, zonder tussenkomst van de huisarts.
  • Als een paramedicus of alternatief zorgverlener een bloedtest nodig vindt,  kan hij/zij dit zelf aanvragen. Op die manier komen de uitslagen ook direct terecht bij die aanvragend zorgverlener. Die zorgverlener kan dan de uitslagen, met zijn zienswijze, voor u beoordelen en een behandelplan opstellen. Mocht uw paramedicus of alternatief zorgverlener geen toegang hebben tot de prikposten van het reguliere laboratorium (bv Atalmedial), dan kan deze ook een bloedtest aanvragen bij commerciële laboratoria.

 

We hopen dat u na het lezen van deze uitleg snapt waarom wij meestal geen bloedtests op verzoek van andere zorgverleners voor u kunnen aanvragen.